Revista Echos Francophones 2011

marți, 15 martie 2011

Studiază în străinătate mai ieftin decât în Romania. Târgul Internațional de Universități 2011



Romanian International University Fair (RIUF), cel mai important eveniment educațional internațional din România, va avea loc la Iaşi pe 17 martie, între orele 10 şi 18, la Hotel „Unirea”.
La ediția de primăvară a Romanian International University Fair 2011, vizitatorii vor avea acces la informații detaliate despre modalitățile prin care studiile în străinătate devin la fel de accesibile financiar precum cele din România, prin programele de burse și împrumuturi oferite de instituții internaționale.
Tinerii pot afla cel mai ușor dacă sunt admiși la o instituție internațională participând la programul de Spot Admissions. Participarea presupune ca aceștia să se înscrie în prealabil pe site-ul www.riuf.ro, să descarce documentele necesare și să le completeze cu ajutorul unui consultant EDMUNDO. Tot acest demers le garantează răspunsul pe loc din partea reprezentanților universităților în urma interviului de 15 minute pe care urmează să îl susțină în cadrul RIUF, pe 17 martie.
Cea mai spectaculoasă ofertă vine din Danemarca, unde școlarizarea este gratuită, studiile fiind finanțate de guvernul danez. În Olanda, studenții au șansa de a studia într-o manieră mult mai practică, datorită sistemului de predare al universităților de științe aplicate și facilităților deosebite puse de școli la dispoziția oricărui elev. În Marea Britanie, odată admis la o universitate de stat, un student român poate să-și finanțeze taxele de școlarizare pentru un program de licență printr-un împrumut pe care îl acordă guvernul acestei țări tuturor cetățenilor UE. Condiții de finanțare extrem de avantajoase sunt oferite și de Franța și Germania.
EDUCATIVA este un grup de companii și organizații non-guvernamentale ce dezvoltă proiecte, produse și servicii educaționale care ajută tinerii români în identificarea și fructificarea oportunităților de dezvoltare personală.

Acuarelă, în versurile lui Perpessicius şi ale lui Minulescu

-articol publicat pe http://www.speakloud.ro/ - 

Moto: „Dacă eterna existenţă se transformă,înseamnă că va fi şi mai frumoasă.
Dacă dispare, înseamnă că va reveni cu ceva încă mai sublim.
Dacă doarme, înseamnă că visează la o deşteptare mai bună,
Căci fiecare renaştere este încă mai măreaţă”.( Khalil Gibran )

Înlocuind lexemul „existenţă” din versurile lui Khalil Gibran cu „literatura” ori „poezia”, crezând în evoluţie şi schimbare, având ca hotar al crezului artistic personal considerentul că „Poezia e însăşi viaţa!”(T.Arghezi), că „poezia e altoită şi crescută din stricta realitate”(Perpessicius) ori că „Drumul poetului e mereu către izvoare”(L.Blaga), percepem modernismul literar drept o accedere a liricii la planul purităţii artistice, intelectualizate, transformându-se într-un produs al minţii, prin dispariţia unor rigori prozodice, topice şi sintactice, instituindu-se la nivelul structural-compoziţional libertatea versului alb şi a „sintaxei care se dezarticulează”( Hugo Friedrich), iar la cel semantic-interpretativ, o adâncire în simbol, o sondare a muzicalităţii lăuntrice a stihurilor, o „împâienjenire”, o interconectare a planurilor diferitelor opere literare, ori a realităţii şi ficţiunii prin intermediul corespondenţelor, sinesteziei, analogiei-la simbolişti-, prin deşteptarea unei fantezii metaforice, a asocierilor semantice, inedite, care conferă forţă de transfigurare, de exploatare a realităţii şi de sincronizarre a liricii româneşti cu cea europeană ( Eugen Lovinescu) .
Modernismul este capabil să-i ofere literaturii forţa saltului, a evoluţiei şi a dezrădăcinării, tocmai datorită multiplelor sale focare de lumină, care îndreaptă artistul spre adevărata cunoaştere a creaţiei sale şi, implicit, a condiţiei lui de creator -simbolismul, expresionismul, impresionismul, avangardismul, „acea acţiune de şoc, frenetică, anarhică, îndrăzneaţă”( Gabriela Duda), ermetismul etc.- şi care, cu cât îşi reperează tot mai mult trăsăturile în universul literar, cu atât se întrepătrund în operele poeţilor.